Crăciunul pe rit vechi în Maramureș | Tradiții și obiceiuri

Crăciunul pe rit vechi în Maramureș | Tradiții și obiceiuri

În satele ce ne-nconjoară aici, în Parcul Natural Munții Maramureșului, răsună din nou colindele. Vecinii noștri ucraineni sărbătoresc astăzi Ajunul Crăciunului și mâine, nașterea Mântuitorului. I-am admirat dintotdeauna pentru felul în care păstrează tradiția și obiceiurile și, din respect față de ei, și noi, românii, ne îmbrăcăm în sărbătoare.

Colindători din Valea Vișeului. Fotografie realizată de Dana Oprișan

La noi e gerul Bobotezei, așa se spune din bătrâni. La ei, tot o zi sfântă. Ne leagă sărbătorile și munții. V-am mai povestit cât de aproape suntem unii de ceilalți și cum, de sute de ani, trăim în armonie. Ne împrumutăm portul și tradiția și vorbim toți aceeași limbă atunci când ne întâlnim. De-a lungul timpului, ei s-au mutat în satele noastre și noi în ale lor. S-au împletit culturile și-au scris istoria împreună.

Valea Vișeului. Fotografie realizată de Dana Oprișan

Vecinii noștri ucraineni sărbătoresc Crăciunul după vechiul calendar iulian. Tot vechi sunt și obiceiurile pe care le păstrează și astăzi. Pe masa lor, în seara de Ajun, se-așează paie și-un bănuț. Se pregătește ieslea pruncului Iisus și i se aduc daruri. După ce prima stea a răsărit pe cer, așa cum au fost călăuziți magii, tot așa se-adună și familiile împreună pentru Cina Sfântă. 12 feluri de mâncare de post, în cinstea celor 12 apostoli, pun femeile pe masă. Cozonac cu nucă, păstrăv prăjit, compot de prune uscate, grâu fiert, sarmale cu hribe uscate, păsat și orez, găluște cu dulceață de prune și fasolea bătută sunt doar câteva dintre gustările preparate de gospodine pentru masa de Crăciun.

Fotografii realizate de Dana Oprișan

E frig de crapă pietrele, da-i semn că a venit Crăciunul pe stil vechi. La noi a mai trecut Ajun fără zăpadă, dar nu și dincolo, peste râu. Nu-i om pe drum să spună că-i e frig, din contră. În Valea Vișeului, Bistra, Crasna, Ruscova, Repedea și în Poienile de sub Munte, în Maramureșul istoric, aici unde trăim, bătrânii vestesc nașterea Domnului prin colinde vechi, pe care tinerii le-nvață și le duc mai departe. Grupurile de Viflaim merg din casă în casă, dar și la biserică, pentru a arăta lumii piesa de teatru ce-a luat naștere la țară, în urmă cu sute de ani. A început vestirea.

Viflaimul. Fotografie realizată de Dana Oprișan
Viflaimul. Fotografie realizată de Dana Oprișan

Azi e Ajunul. E sărbătoare mare în satele de ucraineni. Așa și mâine și-n zilele ce vin. E iarnă și poveste și tradiție la fiecare pas. E bucurie-n orice casă. E curățenie și-adevăr. Vizitați-i pe ucrainenii de lângă voi și o să vă convingeți. Eu asta o să fac. Până atunci, tuturor credincioșilor de rit vechi le urez, din suflet, Crăciun fericit!

Веселого вам Різдва!

Fotografie realizată de Dana Oprișan

Dacă v-a plăcut acest articol, puteţi să vă abonaţi, pentru a fi la curent și cu următoarele mele postări. Și nu uitați că mă găsiți și pe Instagramacolo unde vă arăt, în imagini, cum este viața la țară.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *